Публикувано на: пн, Дек. 18th, 2017

7 фактора, които разболяват щитовидната жлеза

7 фактора, които разболяват щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е неголям орган, който обаче влияе съществено на функционирането на няколко важни системи в организма. Това е ендокринен орган, който произвежда хормони и участва в метаболизма, влияе на сърдечния ритъм, на нашето настроение и на други жизнено важни процеси, определящи здравето и самочувствието ни, пише сайтът zdrave.to.

Ето защо е изключително важно да се знае кои фактори може да се отразят негативно на здравето на щитовидната жлеза и да се минимизират последствията от тях.

Ендокринолозите посочват 7 неща, които влошават незабележимо здравето на щитовидната жлеза:

1. Заседнал начин на живот
Малко подвижният начин на живот е причина за едно от заболяванията на щитовидната жлеза – хипотериоза, което забавя метаболизма и води до натрупване на излишни килограми, затлъстяване и диабет.

2. Меню с ниско съдържание на йод
Недостатъчното съдържание на йод в храната също може да доведе до намаляването на производството на хормони от щитовидната жлеза. Това хранително вещество регулира дейността щитовидната жлеза и е изключително важно да бъде употребявано в достатъчни количества. Йод се съдържа в: морската и хималайската сол, боровинките, репичките, фасула, водораслите, шоколада, киселото мляко, зеления грах.

3. Пушене
Токсините от цигарите проникват в кръвта и достигат не само до разни тъкани и клетки, които поразяват, но и въздействат негативно върху здравето на щитовидната жлеза. Никотинът понижава нивото на хормона на щитовидната жлеза, предизвиквайки проблеми с обмяната на веществата, зрението и функционирането на сърдечно-съдовата система.

4. Меню с високо съдържание на глутен
Глутенът е белтък, който може да предизвика сериозни усложнения в храносмилането при хората, които страдат от целиакия. Това вещество нарушава и функциите на щитовидната жлеза, то предизвиква възпалителни и метаболитни реакции в организма. Режим на хранене с ниско съдържание на глутен гарантира по-добро функциониране на щитовидната жлеза и по-малък риск тя да заболее.

5. Прекалена употреба на продукти със соя
Безспорно соята и соевите продукти имат полезни за здравето ни свойства. Но прекомерната им употреба предизвиква усложнения в работата на щитовидната жлеза. Причината за това е, че активните съединения в соята потискат хормона на щитовидната жлеза особено при пациенти на по-ранни стадии от заболяването или предразположени към него. Ето защо хората, при които е диагностицирано това състояние, трябва да изключват продуктите със соя от менюто си.

6. Употребата на алкохолни напитки
Хората, свикнали да употребяват алкохол в големи количества, също влизат в рисковата група, която е заплашена от усложнения в работата на щитовидната жлеза.
Разбира се органите на отделителната система помагат за филтрирането и усвояването на тези напитки. Но въпреки това множество токсини попадат в кръвта и възпрепятстват нормалното производство на хормони.

7. Неконтролируем стрес
Ние не забелязваме това, но нашата ендокринна система е много чувствителна към промените на настроението. Затова, ако не успяваме да поставим под контрол стреса, то това води до промени в производството на хормони от щитовидната жлеза.
Ако този хормонален дисбаланс не бъде поставен под контрол, то стресът започва да причинява физически страдания.

Както стана ясно има много фактори, които са свързани с функционирането на щитовидната жлеза. Ако ги забележите в живота си вземете мерки да не предизвикат проблеми със здравето. Ако пък вече усещате проблеми с щитовидната жлеза задължително се консултирайте със специалист, за да получите ранна диагностика.

Коментари

Автор

-